Ingemars Myntblogg

Ingemars Myntblogg

En pudel och tre leoparder!

MyntsnackPosted by Ingemar Wednesday, March 29 2017 21:52:07

Det var inte "en siffra rätt" i mina analyser av slutprislistorna häromdagen. Tydligen ska jag inte hantera Excel och göra pivoteringar klockan sex på morgonen... Särskilt inte morgonen efter deltagande på en intensiv auktion. Det fanns osålda objekt och snittpriserna ska vara 7500 (auktion 21) respektive 3900 (auktion 22) och inget annat. Alltså något helt annat än jag skrev i inlägget "MISAB 21 och 22". Nu ska det stämma!

En fråga som var uppe till diskussion på SNF föreningskväll (diskussionsafton) och där teorier men inga riktiga svar fanns var: Varför de svenska besittningsmynten från Reval (Tallinn) har tre leoparder i skölden likt de danska mynten? Finns någon koppling?

Googlade på detta under hemresan och här kommer ett kort svar, som stämmer bra med de teorier som diskuterades!
"Att sköldarna liknar varandra är ett minne från tiden då "Estland" var danskt. Ordet Tallinn betyder "danskstad" eller "danskborg". Hertigdömet Estland var danskt 1206-1346 (ön Ösel dessutom dansk provins 1560-1645)".

ps. skvallra inte till min arbetsgivare om pivoteringsfelet... eftersom en av mina professioner är att just behandla stora mängder ekonomisk data, eller rättare sagt kvalitetssäkra att framtagen data är korrekt...  • Comments(0)//blogg.ingemars.se/#post629