Ingemars Myntblogg

Ingemars Myntblogg

Invigning av nya fotostudion!

MyntsnackPosted by Ingemar Saturday, September 09 2017 10:46:52

Det blev tyvärr ingen resa till Norrköping. Gick upp i "ottan" men kände redan till kaffet att jag inte var helt kry. 4-5 timmars bilresa och ett troligen lika långt mässbesök kändes övermäktigt. Så här ett antal timmar senare inser jag att valet i morse var klokt.

I våras var jag dubbelbokad, Stockholm halvmarathon + Norrköpingsmässan den 9 september. Hade samma problem med dubbelbokning förra året men då gick det bättre. MISAB auktionen på Sheraton och startplatsen för halvmaran låg bara ett par hundra meter från varandra. Avståndet Norrköping - Stockholm är betydligt längre.

Av årets "dubbelbokningen" blev det alltså intet... Maran bokades av redan på försommaren på grund av en skada och det var tur, för med en kraftig förkylning i kroppen hade 21,1 km varit en omöjlighet idag.

Istället har jag ägnat förmiddagen åt min nya fotostudio...

Att fotografera mynt är en konst. Visst är vi många som försökt och det med skiftande resultat. Själv föredrar jag dagsljus. Men eftersom den ljusa delen av året är kort förevigas de flesta mynten med någon form av stödljus. Du känner säkert till problemen detta medför. Bilderna blir ofta röd- eller blåaktiga beroende på ljuskälla. Dålig belysning och långa slutartider medför också att bilderna blir suddiga vid minsta lilla rörelse.
Av en slump hittade jag en liten enkel portabel fotostudio med LED-belysning som "nästan var gratis". Efter tre-fyra veckors leveranstid anlände så paketet från Kina i veckan.

Jag har precis invigt studion och fotat några mynt och medaljer. Måste säga att jag är nöjd med resultatet. Nu ska tilläggas att jag använde mobil-kameran och inte den vanliga digitala kameran vilken normalt ger bättre bilder.
Visst blir den vita bakgrunden något blåaktig i LED-lampornas sken, vilket naturligtvis spiller över på det fotade objektet. Men med ett enkelt redigerings-program bör denna blå nyans lätt kunna plockas bort och objektet får en färg som mycket bra återspeglar hur objektet set ut i dagsljus. Med ett riktigt bildbehandlingsprogram blir resultatet ännu bättre.

Personligen tycker jag foton blir allt viktigare. Det digitala bilderna har jag alltid med mig i telefonen och datorn via "molnet", tillgängliga bara några knapptryckningar bort! De fysiska objekten kan då förvaras under säkra förhållanden i ett bankfack. På mässor och auktioner finns alltså samlingen alltid med. Vilket är bra för bedömningen om de utbjudna objekten håller högre kvalitet än det befintliga eller om det är en ny variant som utbjuds! Bilderna kan också vara bra om olyckan skulle vara framme och försäkringen skulle behöva utnyttjas...

Nu håller inte den nyinköpta studion någon högre kvalitet och den kommer troligen inte att vara i bruk så länge. Men studion gav mig idéer kring hur en mer permanent studio med LED-lampor (samt kanske med någon annan ljuskälla för att få bort det kalla blå ljuset) skulle kunna byggas upp. Självfallet återkommer jag i ämnet när väl hemmabygget kommer igång!  • Comments(0)//blogg.ingemars.se/#post642

Still fishing?

MyntsnackPosted by Ingemar Wednesday, September 06 2017 18:26:22

(... ja, kanske blir det en och annan "öring"smiley)

Nu har det varit tyst på bloggen sedan i mitten av maj. Jag tog det ”sommarlov” jag ofta pratat om men som aldrig tidigare blivit av. Nu blev ”sommarlovet” betydligt längre än planerat och orsakerna till detta kan säkert diskuteras. En orsak är en viss mättnad och trötthet efter att i nästan två sekel försökt hålla en svensk sida om mynt och numismatik levande. Ibland sinar inspirationen och det var nog det som hände i våras. Även om få tror det så lägger jag mycket tid på Myntsidan inte minst med att besvara alla mail som den genererar.

Om det varit tyst på hemsida och blogg har jag under sommaren försökt hålla liv på Twitter-kontot och tror att ”mynt-tweeten” dominerat även om dom fått konkurrens av mycket annat. Ingemars Myntsida har genom åren fört en ganska anonym tillvaro på Facebook. I månadsskiftet juli/augusti hände dock något jag inte kan förklara. Vänförfrågningarna har fullkomligt rasat in och trots att jag varit mycket restriktiv med att acceptera förfrågningar har antalet vänner gått från knappt 100 till nästan 300 bara under augusti! Merparten är myntsamlare som finns i utlandet. Samma sak med Twitterkontot där samlare från andra länder dominerar. Numismatiken har verkligen blivit gränslös efter internets intåg!

Twitter: https://twitter.com/Myntsidan
Facebook: https://www.facebook.com/ingemars.myntsida

Nog om detta. Framför oss ligger nu en spännande höst med många trevliga aktiviteter på agendan. Här är några av dessa.

Myntmässa i Norrköping 9 september
Myntmässan i Norrköping står först på tur, redan nu till helgen. Tror att Norrköping tillsammans med Sigtuna är mina båda favoritmässor. Visst är säkert Helsingborg både störst, bäst och vackrast men eftersom ett besök på FriMynt för min del medför minst en två-dagarsaktivitet som inkluderar både en lång resa och övernattning(ar) har Helsingborg fallit ned på tredjeplatsen.

Tidigare i våras var den 9:e september dessutom dubbelbokad med Stockholm halvmaraton och Norrköpingsmässan som kolliderade i tid. Under sommaren föll dock av olika skäl det förstnämnda bort och ännu har jag inte helt beslutat mig för om det blir en resa till Norrköping eller inte, även om det just nu lutar åt ett besök.

MISAB 23-24 september
Två helger senare är det dags för det jag vill beteckna som höstens höjdpunkt för oss som intresserar oss för svensk numismatik, MISAB 24 och 25. Som vanligt har Dan vaskat fram mängder med trevliga objekt. Denna gång dominerar första (av tre) delen av Ottar Ertzeids stora samling rikssvenska mynt tillsammans med bra objekt från Sven Svensson. Men även övriga inlämningar ”går inte av för hackor”. Snacka om ett delikat smörgåsbord där det borde finnas godsaker för alla ”att hämta”. Det bör bli såväl omsättningsrekord som stort internationellt deltagande på Sheraton helgen den 23-24 september.

För egen del har det dock blivit relativt få markeringar i katalogen. Har kanske hamnat i ett läge där samlingen ”enklare” typmynt börjar ha få luckor. Luckorna av större och svårare mynt är däremot betydande. Men de kvaliteér och ofta rariteter som Ertzeids och Svenssons samlingar erbjuder ligger i prisklasser som överstiger min samlarbudget eller åtminstone det pris jag är beredd att betala för ett enskilt objekt till samlingen. Men fortfarande är det några veckor kvar och under den tiden kommer säkert antalet markeringar att utökas! Annars får jag sikta in mig på MISABs internetauktioner som enligt ryktet blir 2-3 till antalet under hösten. Trots att det just nu finns få markeringar i min katalog kommer det förutom anbud till auktionen med största sannolikhet även bli deltagande under vissa delar av densamma.

Andra datum att hålla i huvudet hösten/vintern 2017
- 15 september, vilket är sista ansökningsdag denna höst för medel från Sven Svenssons Stiftelse
- 30 september den årliga myntmässan hålls i Lund
- 7 – 10 oktober då en trevlig föreläsningsserie av Dr. Amandry genomförs i södra Sverige, bl.a. på myntdagen i Lödöse den 8 oktober
- Vecka 45 äger, rättegången mot en f.d. chef på myntkabinettet och en mynthandlare, rum i Stockholms Tingsrätt. Åtalen gäller bland annat stöld och häleri.
- 11 november går Phileas Myntauktion 13 av stapeln i Stockholm

Det finns naturligtvis många andra evenemang att besöka höstterminen 2017, bl.a. utländska auktioner med svenskintresse, flera av dessa hittar du i min Numismatiska Agenda.

På återhörande!

Ingemar

  • Comments(0)//blogg.ingemars.se/#post641

Sommarlov!

MyntsnackPosted by Ingemar Tuesday, May 16 2017 19:40:41
1998, tror att det var i just maj, publicerade jag mig för första gången under namnet "Ingemars Myntsida". I 19 år har mitt lilla projekt pågått och nästa år är det jubileum "Ingemars Myntsida 1998-2018"!
Om jag därefter ska sträva efter att även fira 25-30-40-50 år får jag återkomma till.

I år tänker jag även ta ett riktigt långt sommarlov från "Ingemars Myntblogg" och återkommer först framåt hösten.

Under sommaren kan det dock bli några tweets, nödvändigtvis inte numismatiska, från strandkanten.
Du följer mig på @Myntsidan eller på Ingemars Myntsida där alla tweets kan läsas.
Får passa på att önska alla besökare en riktigt bra sommar!!!!

Ingemar

  • Comments(0)//blogg.ingemars.se/#post640

Nostalgi (9) – Lembit myntskåp

MyntsnackPosted by Ingemar Monday, May 01 2017 17:56:16
Att samla kronmynt i Scandics Craft album eller Sandhill kassetter var enkelt eftersom samtliga mynt var ringpräglade och hade samma diameter. Kopparmynten 1624 till 1830 var lite värre eftersom dessa kan ha varierande diameter och inte alltid är perfekt slagna, likaså ställde kopparklippingarna till det. En ny förvaringsmetod måste hittas. Valet föll på ett Lembit skåp.
Tidigare var säkert samlare hänvisade till stora, tunga och exklusiva myntskåp i ädelt trä. Genom plastens intåg kunde nu myntskåpen göras betydligt smidigare och i ett format som faktiskt passade i ett lite större bankfack. Det har genom åren funnits flera tillverkare av myntskåp, men jag tror att de absolut vanligaste skåpen kommer från just Lembit och att dessa började tillverkas i skarven mellan 1960 och 1970 talet.
Använder själv idag myntskåp till polletter och medaljer. Personligen tycker jag att årtalssamlingar och typsamlingar av särskilt mindre valörer inte riktigt passar i myntskåp. Det blir lite för ”pilligt att sortera in mynten och det kan ofta vara ”meckigt” att plocka upp mynten. Detta med risk för att småmynt i hög kvalitet skadas eller varianter på mynt i lägre kvalitet blandas samman. För dessa samlingar föredrar jag olika typer av ramar (MR/TBT). I ramar skyddas mynten och det är lätt att göra anteckningar om varianten eller skriva referensnummer direkt på ramen.

För mynt av riksdalerstorlek tycker jag däremot att skåpen är mycket lämpliga och samlingen blir lättöverskådlig på skåpets brickor.

Skåpet på bilden köpte jag för 35-40 år sedan och det fyller fortfarande sin funktion!

INGEMARS MYNTSIDA >>>


  • Comments(0)//blogg.ingemars.se/#post639

Nostalgi (7) – 1 ÖrKM 

MyntsnackPosted by Ingemar Saturday, April 29 2017 11:51:17
Kronmyntsperiodens totala dominans i samlande bröts på en av Örtendahls myntmässor. Där köpte jag mitt första mynt som var präglat före kronmyntsperioden. Det var ett enkelt mynt ett runstycke från 1724.
Trots att det första äldre myntet var allt annat än märkvärdigt har jag starka minnen av öret 1724. Helt plötsligt hade jag blivit en ”riktig” myntsamlare. En samlare som hade ett 250-årigt svenskt mynt i samlingen! Genom åren har mitt samlande utvecklats men trots det är det få gånger som den magiska känslan som uppstod efter vissa köp på 70-talet åter infinner sig. Jag har funderat över detta fenomen, idag kan mynt som säkert kostar 1000 gånger mer än rundstycket 1724 köpas in utan att den magiska känslan som då uppstod återupplevs. Ibland kan ett köp bara kännas som ”check” nu finns myntet i samling. En filosofisk betraktelse kanske är att det är de ”kickar” som uppstod i tonåren som fortfarande gör att myntintresset kvarstår? Jag vill åter uppleva den känslan och jakten på det lyckoruset fortsätter! Kanske är det samma fenomen som får missbrukaren att fortsätta att använda ohälsosamma preparat eller bergbestigaren att sträva efter högre och mer otillgängliga berg?
Nu skulle jag ljuga om jag inte erkände att känslan naturligtvis återkommit ett antal gånger eller kanske till-och-med många gånger. I en tidigare nostalgisk tripp skrev jag om riksdaler 1873 lite senare ska jag skriva om första plåtmyntet som inhandlades. Konstaterar bara att det inte är priset, inte svårighetsgraden eller inte ens den ekonomiska uppoffringen som skapar den magiska känslan. Det är något mycket större!

Slut på filosoferandet. Myntet från 1724 skulle ett antal år senare skapa ett intresse för varianter och det var de små oansenliga kopparmynten som präglades 1719 till 1778 som skulle tilldra sig mitt största intresse. Av en slump köpte jag en lot med säkert 50 stycken slitna 1 ÖrKM (på en mässa). Ett av mynten var ett öre 1724 med V-pilar. Jag hade sett typen i en artikel i tidskriften Mynt & Medaljer men aldrig något exemplar live. När jag började sortera de femtio mynten konstaterade jag att i samlingen fanns över 30 olika varianter som kunde identifieras trots den relativt låga kvaliteten. Flest varianter fanns 1724 och då var det främst pilarnas utformning, sköldens bredd och kronans utformning/ storlek som studerades. Jag var fast som variantsamlare.

Vid varje besök i mynthandlares butiker och på mässor specialstuderades alla tillgängliga 1 ÖrKM. Likaså köptes en mängd 1 ÖrKM in från olika lagerlistor. Många dubbletter blev det men också många nya varianter. Idag ligger samlingen i träda även om ett och annat runstycke i bättre kvalitet har köpts in på senare år. Av nostalgiska skäl kommer jag dock att behålla samlingen 1719-1778, även om samlingen alltså idag ligger otillgänglig i bankfacket...

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Epilog: Flera av nostalgi inläggen skrev jag tidigare i år, bland annat detta. Lite lustigt är därför att jag för några veckor sedan diskuterade auktioner och mässor med en säljare/ samlare av antika eller rättare sagt semiantika icke numismatiska objekt och han beskrev just den där magiska känslan jag ovan nämner. Samma sak häromdagen då jag pratade med en mycket kunnig myntsamlare! Får väl tillägg att det ingen av gångerna var jag som förde ämnet på tal. Det finns en magi i jakten på nya objekt till samlingen och det är därför vi håller på!

  • Comments(0)//blogg.ingemars.se/#post638

MISAB 23

MyntsnackPosted by Ingemar Thursday, April 27 2017 19:44:20
Idag anlände katalogen till auktionen i Möckelsnäs den 20 maj. Som förhandssnacket har gått så är det en "salig" blandning av objekt som kommer att säljas och det stämmer!. Först ut är en stor samling kinesiska och islamska mynt, sedan kommer mynt ur Sten-Olof Anderssons samling (SOA) det är Hessiska mynt och 1/6 riksdalrar två av SOA:s specialområden som säljs, därefter objekt från Sven Svensson, besittningar och medeltid. Auktionen avlutas med medaljer och litteratur.
Lite konstigt känns det att se SOA:s mynt till salu. SOA var en mina äldsta myntkontakterna. Tror att vi via brev/telefon hade kontakt redan i skarven 1980-1990-tal. Därefter har vi träffats många gånger på auktioner och mässor. SOA brukade också följa med mig i bilen en bit på vägen när vi hoppat av Skilling Bancos buss på vägen hem från FriMynt. Alltid lika glad och positiv med ett brinnande intresse för mynt. Tyvärr lämnade SOA mynt- och jordelivet alldeles för tidigt för ett par år sedan. Ska försöka köpa tillbaks något mynt som jag tidigare bytt eller sålt till SOA.

Jag har gått lite i "valet och kvalet" om jag ska orka ta mig de drygt 100 milen tur och retur till Möckelsnäs. Konstaterar efter en snabb genomläsning av katalogen att oddsen för en resa söderöver i slutet av maj har ökat!

Vad gäller det mycket tråkiga som avslöjades på KMK förra veckan har det varit helt tyst på mediafronten denna vecka.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

  • Comments(0)//blogg.ingemars.se/#post637

FriMynt pågår! (+ KMK...)

MyntsnackPosted by Ingemar Saturday, April 22 2017 11:26:05

Efter alla tråkiga nyheter kring Kungliga Myntkabinettet får jag pigga upp med en lite roligare. Nu har FriMynt 2017 slagit upp portarna!

Vet inte om jag blivit bekväm eller vad som hänt? Har inte riktigt samma sug nu som för några år sedan när det gäller att resa iväg på auktioner och mässor. Det blev alltså inget FriMynt för mig i år heller. Men liksom tidigare år känns det nu när mässan precis har öppnat lite vemodigt att inte vara på plats...
Du som är på FriMynt idag, hoppas du får en riktigt bra mässa oavsett om du är där som köpare, säljare eller bara "medföljare".

När ska allt elände ta slut? Först beslutar man sig för att lägga ned vårt museum på Slottsbacken och sedan, efter ett par års utredning, väntar nu en tidigare anställd på åtal för att ha stulit mängder med objekt på KMK.

Vad gäller det som har hänt på KMK kan man undra hur stor skadan i verkligheten är? Enligt nyheterna handlar det om 1200 försvunna objekt till ett värde på 25 miljoner kronor alltså i snitt runt 20.000:- per objekt. Inga dåliga mynt, kan dessutom tänka mig att det är en relativt låg värdering.

Om jag inte minns fel, ska vid tillfälle åter läsa Riksrevisonens rapporter, var bara en liten del av objekten på KMK ordentligt katalogiserade och avfotade. Till sakens natur hör naturligtvis att om ett objekt inte är katalogiserat eller är bristfälligt registrerat måste det vara omöjligt eller näst intill omöjligt att konstatera att objektet är saknat. Särskilt oroande tycker jag detta är eftersom den misstänkte har varit anställd på KMK och naturligtvis haft full insyn i vilka objekt som var registrerade eller inte... (tillägg: Troligtvis är det dock inlämnade jordfynd och andra enklare objekt som inte registrerats, objekt som kanske inte heller är stöldbegärliga men som numerärt är många. Misstänker att staten varje år får in mängder av dylikt material.)

Fortsättning följer, när förundersökningssekretessen släpps i samband med åtal ska jag se till att få ta del av såväl förundersökning som åtal.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

ps. följ mig gärna på Twitter. Där försöker jag tweeta om händelseutvecklingen och länka till de artiklar som berör stölderna på KMK, @Myntsidan  • Comments(0)//blogg.ingemars.se/#post636

Philea auktion 12 (6 maj)

MyntsnackPosted by Ingemar Friday, April 21 2017 20:31:55

Visserligen har objekten som ska säljas funnits att beskåda på Numisbids en dryg vecka, men nu finns auktionen även upplagd på Philea/ Myntkompaniets hemsida. Det är riktigt trevliga mynt som kommer att säljas. Bra att datumet flyttats, i Agendan har jag tidigare angivit den 13 maj, men datumet är nu flyttat till veckan före, alltså den 6 maj. Bra tycker jag eftersom auktionen annars skulle kolliderat med SNF:s årsmöte och årsmötes auktion som äger rum den 13 maj.
Jag har bara tittat på den svenska delen samt på polletter. Den svenska delen består av cirka 350 utrop med mynt allt från medeltiden fram till dagens mynt. Tänkte inte göra någon större djupdykning men väljer nedan att lyfta fram en handfull trevliga objekt som säljs. Mynt som borde passa såväl den stora som lilla plånboken.
- dyraste svenska objektet är en dukat 1656 från Pommern. Ett riktigt svårt besittningsmynt som endast är känt i 5 exemplar. Det aktuella myntet har en mycket fin provienskedja och bland tidigare ägare kan nämnas; Hagander, Bruun och Oldenburg. Utropet är satt till 125.000
- en åttakantig spelpenning slagen för en av SNF:s grundare Magnus Lagerberg (1844-1920) utrop 400:-
- det svåra provmynt 2 öret 1949 i koppar, ett mynt som inte finns med i SMF och som håller högsta kvalitet, utrop 2500:-
- ett toppexemplar av den första 50 öringen i nickel från 1920 med utropet 1000:-
- en ten med tre outstansade sjättedelsören 1673, ett riktigt trevligt objekt med utropet 3000:-

Men som sagt det finns en mängd andra trevliga objekt till salu. Det är bara att surfa in på hemsidan och välja ut dina favoriter!

Har själv hittat några mynt som jag tänker vara med och slåss om. Om det blir via anbud, ombud eller på plats har jag ännu inte bestämt.
Får säkert anledning att återkomma till auktionen.


INGEMARS MYNTSIDA >>>  • Comments(0)//blogg.ingemars.se/#post635
Next »