Ingemars Myntblogg

Ingemars Myntblogg

MISAB internetauktion 10

MyntsnackPosted by Ingemar Sunday, March 11 2018 20:38:52

Nu har MISAB återigen gått från klarhet-till-klarhet vad gäller internetauktioner. Mycket goda priser noterades och jag tror att såväl säljare som köpare är mycket nöjda med den i kväll avslutade auktionen.

Allt mer sker digitalt. Själv har jag alltid varit förespråkare av kontanter men konstaterar att några sedlar jag plockade ut i mitten av december, inför en auktion, fortfarande ligger kvar i plånboken... Allt fler vardagsköp görs på nätet och i de fall jag handlar i butik är det med kort som betalningen görs. Själv har jag börjat använda Swish allt oftare. Swish är enkelt men framför allt mottagaren får betalningen direkt, till skillnad från banköverföringar som tar en dag om det inte är helg... Gjorde en överföring sent torsdag den 21 december och mottagaren såg betalningen på sitt konto 27 december... För bara något år sedan betalde jag alltid lunchen kontant, idag aldrig.

Likaså med mynt och liknade köp, tror att jag förra året köpte för 75% digitalt och resten på mässor eller auktioner (i sal). Med digitalt avser jag både köp på auktioner och säljsiter men även köp som gjorts via mailkontakter. När jag pratar om 75% avser jag köpeskillingen, vad gäller antalet objekt var mer än 95% köpta digitalt. Det är av denna anledning internetauktionerna från MISAB ligger helt rätt i tiden och resultatet blir bra. Vi köpare vill handla digitalt och slippa resa för att handla. Ska man köpa på en live-auktion bör man vara på plats, vilket är förknippat både med kostnad och tidsspill. Det är alltid svårt att lägga förhandsbud på en sal-auktion. Visst kan jag lägga bra bud på 10-20 objekt, men tänk om jag vinner allt till mina högsta bud... har jag då budget att lösa ut dem? Risken blir därför om du är intresserad av flera objekt att förhandsbuden blir lite snåla och att du därför går lottlös från auktionen. Enklare är naturligtvis om det bara är något enstaka objekt som intresserar, då kan du "fläska" på ordentligt i förhandsbuden! eller lämna telefonbud under auktionen.
På en internetauktion kan du liksom i en auktionssal disponera din budget lite flexibelt, särskilt om det är flera objekt som intresserar.

Så till själva auktionen. För egen del hade jag annat för mig när den svenska delen började säljas klockan sex. Har snabbt gått igenom auktionen och här kommer ett urval av slutpriser på svenska objekt

Mark Svartsjö 1547 1400 (300)
Riksdaler 1568 23000 (15000)
1/24 taler Elbing 1658 2600 (500)
Dukat 1712 med stor kantskada 15500 (3000)
2 mark 1719 4800 (1000)
2 mark Drottningens kröning 1719 3800 (500)
Dukat 1744 30000 (5000)
1/2 daler Avesta 1757 4600 (500)
2 mark 1772 kröningen 2500 (500)
1/3 riksdaler 1792 begravningen 2500 (500)
Riksdaler 1844 2200 (500)
Skilling banco 1855 1600 (500)
4 riksdaler 1863 3000 (500)
"Gustafsspecien" (SNF41) 1100 (300)
Deltagarmedalj OS 1912 1100 (500)
5 kronor 1954 serienummer AA000005 1600 (300)

Hela slutprislistan inklusive utländska objekt hittar du på MISAB:s hemsida!

Tror att det digitala är framtiden och ser gärna fler internetauktioner procucerade av MISAB. Tror till och med att MISAB kan höja nivån på det som säljs ytterligare eftersom köparna visat att dom hittat till internetauktionerna och priserna just nu blir riktigt goda. Både säljare och köpare är vinnare på att mer bjuds ut på nätet.

Frågan som också kan ställas är om sal-auktioner har någon framtid, finns dessa kvar om 10 år? För exklusivt material finns säkert en framtid, men för mer alldagligt material är jag mer tveksam. Konkurrensen om samlarna ökar vilket säkert kommer att medföra en prispress på både sälj- och köpavgifter. Att ordna en sal-auktion kräver en tryckt katalog, bemanning av auktionslokal, hyra av lokal m.m. vilket avspeglar sig i avgifterna som idag kan ligga på 25-40% köp- och säljavgifter inkluderade. Till detta ska läggas kostnaden för publiken att ta sig till auktionen och logikostnader om övernattning måste ske. På de större auktionssiterna som bara förmedlar kontakten mellan säljare och köpare ligger avgiften runt 10%. Den stora fördelen med digital hantering är att den i princip alltid är kostnadseffektivare än manuell hantering, detta oavsett vad vi pratar om.

Nu ska dock inte den sociala kontakten som sal-auktioner medför underskattas. För visst är det roligare att besöka en auktion eller mässa än att sitta ensam hemma vid datorn och bedriva myntsamlande!

/Ingemar  • Comments(0)//blogg.ingemars.se/#post667

Nostalgi (9) – Första plåtmynt

MyntsnackPosted by Ingemar Saturday, March 10 2018 18:54:51

(Håller på att rensa upp lite bland det jag skrivit genom åren. Återupptar och fortsätter därför med några inlägg jag skapade för ett år sedan men som aldrig blivit publicerade.)

Vet inte varför men det tog många, många års samlande innan jag blev ägare till ett plåtmynt, åtminstone ett i någorlunda kvalitet. Idag har det blivit några stycken men den första landade i samlingen för mindre än fem år sedan. Har inga planer på att bli plåtmyntsamlare men en liten typsamling ska jag nog försöka få ihop med lite varierande valörer från kanske en handfull olika regenter.

Måste säga att efter det köpet upplevde jag lite av ”den magiska känslan” jag tidigare skrev om. Vet inte varför men det var en ny typ av objekt som jag hade relativt stor kunskap om men som jag aldrig tidigare ägt. Kanske berodde känslan på att ett nytt samlarområde upptäckts med allt vad det innebär i litteraturstudier och efterforskningar kring mynttypen.

Känslan har senare förstärkt eftersom även barnen gillar plåten! Jag kan komma hem efter en auktion med mynt som kostar betydligt mycket mer än första plåten kostade och omgivningen har ”bara tittat snett på mig” och undrat ”vad jag håller på med”? Plåtarna har blivit en attraktion som nu ska visas upp för i princip alla som besöker oss! Ett av barnen har till och med tingat plåten för framtiden. Jag har samlat på mig mycket genom åren men det finns bara två objekt som är ”tingade”, plåten och en flintyxa från stenåldern. Storleken har betydelse! Små medeltidsmynt göre sig icke besvär!

Ett annat objekt som väckt känslor hos mig var Brenner boken och jag är övertygad om att även första riktiga Olof Skötkonungs-myntet (Den svenska mynthistorien (SMH) Malmer period I) i samlingen kommer att väcka dessa känslor.

Funderade lite på detta fenomen. Att ett sällsynt mynt som sökts i många år utan framgång, när det väl läggs in i samlingen väcker känslor är jag medveten om. Men tror också att helt nya typer av objekt kan väcka dessa känslor, typer av objekt som man väl känner till men som av någon okänd aldrig har hamnat i samlingen införlivas.

Tror alltså att om det går ”tristess” i samlandet byt samlarområde eller fokusera på något annat under en period!

/Ingemar  • Comments(0)//blogg.ingemars.se/#post666

En annan dag i en myntsamlares liv

MyntsnackPosted by Ingemar Saturday, March 03 2018 20:54:29
För någon månad sedan förde jag dagbok över mina numismatiska aktiviteter. Förde ånyo dagbok onsdags (28 februari).
Konstaterar att denna dag inte blev lika numismatisk som förra gången, men lite numismatik lyckades jag ändå klämma in.

05:32 Klockan ringer, idag känner jag mig riktigt pigg!
06:00 Stressade inte till tåget utan tar det lugnt hemma
06:15 Surfar runt lite på olika siter
07:00 Utnyttjar tågresan till att skriva ett blogginlägg och två tweets¨
07:20 Får ett mail att MISAB enligt hemsidan planerar publicera en ny auktion i kväll!
07:30 Postar en tweets om MISAB auktion 10
08:30 Tågresan blir kraftigt försenad pga."rådande väderleks förhållande" (=några få centimeter snö...)
09:00 (-16:30) En stor och viktig workshop på jobbet där jag är en av arrangörerna
12:00 Lunch, kollar en auktion som slutar senare idag. Priset är redan för högt tycker jag.
17:00 Workshopen har varit intensiv och väderleksförhållandena, nu snöar det faktiskt, innebär att hemresan kan bli besvärlig. Bestämmer mig för att inte besöka föreningskvällen SNF.
17:30 Gör ett litet inlägg på Twitter
18:00 Föreningskväll börjar utan mig...
19:15 Kommer hem efter en lång dag. Började dagen tidigt och känner mig just nu rejält sliten.
19:16 Full pott i brevlådan, tre trevliga inköp har anlänt!
19:30 Går igenom den 10:e internetauktionen från MISAB som precis publicerats, trevligt!
20:00 Filar på ett blogginlägg som jag tänker publicera i maj(?)...
21:00 Gör ett litet inlägg på Twitter
22:00 Surfar runt lite men hittar inget intressant
22:22 Somnar
Återkommer säkert med fler dagboksanteckningar när andan faller på.

Om någon undrar över loggan nedan, så kommer den från första hemsidan (1998). På den tiden skulle det bl.a. vara bling, bling och glada färger...

Ingemar


  • Comments(0)//blogg.ingemars.se/#post665

Föreningsaktiviteter i Agendan?

MyntsnackPosted by Ingemar Friday, March 02 2018 17:43:17
Naturligtvis är Agendan öppen för aktiviteter i lokala föreningar!

Ibland får jag frågor om varför bara vissa lokala aktiviteter finns med i Agendan. Agendan är öppen för allt som händer inom numismatiken i Sverige och för den del även utomlands. Eftersom jag (av erfarenhet) vet att alla föreningar inte vill skylta med sina aktiviteter... vill jag att föreningar aktivt ska välja att synas i Agendan. Vad gäller mer publika evenemang listar jag allt jag har kunskap om (finns inte din publika aktivitet i Agendan, Tipsa mig! vilket många redan gör).Vill styrelsen i din förening att aktiviteterna ska synas i Agendan är det bara att skicka ett mötesprogram till mig så ordnar jag det. En förutsättning är att föreningen har en hemsida (eller åtminstone en sida med kontaktuppgifter) som jag kan länka till. Mailadresser, telefonnummer eller andra kontaktuppgifter vill jag inte hantera på Ingemars Myntsida.

De lokala föreningarna är viktiga för ett aktivt myntsamlande i Sverige och för att attrahera nya intressenter.

Att synas på olika ställen på nätet är idag kanske det bästa sättet att marknadsföra en förening på för att få fler medlemmar, och Agendan är välbesökt!

Vill din förening inte bara synas bland Numismatiska länkar utan även i Agendan är det alltså bara att maila mig!

Ingemar


  • Comments(0)//blogg.ingemars.se/#post664

REK eller inte?

MyntsnackPosted by Ingemar Friday, March 02 2018 12:09:01

Vilken "feedback" en säljare (och för den del också en köpare) har påverkar naturligtvis budvilligheten när något ska köpas on-line.

Att köpa något dyrt från en säljare utan omdömmen känns riskabelt. Likaså om antalet negativa omdömmen är många i förhållande till de postitiva. Ibland måste man dock chansa men devisen "det som låter för bra för att vara sant är också oftast det" ska man alltid ha i bakhuvudet.

De känns som EU-regionen, USA och Kanada har relativt säker postgång och till dessa delar brukar det gå bra att köpa/ sälja billiga objekt och skicka dessa med vanligt brev. Till övriga länder är nog REK att överväga. Vart gränsen går för billigt är en smaksak. Att rekommendera ett brev är förknippat med en viss kostnad. Inom Sverige tar PostNord minst 82 kronor för ett REK och till utlandet får du minst "punga ut med" 120 kronor. Ett REK av ett billigt objekt i prisklassen runt en hundring medför att totalpriset nästan blir det dubbla. Generellt brukar säljare inom Sverige sätta en gräns över 500 kronor. Objekt över detta pris brukar endast skickas som REK.

När det gäller elektronik-försäkringar betalar jag aldrig dessa. Konsumentköplag och hemförsäkring ger ett relativt bra skydd. Varför ska jag då betala 49-199 kronor per månad för en ytterligare försäkring på exempelvis en telefon? Brukar säga till familjen att jag har ett eget föräkringsbolag där avgiften för dessa extra försäkringar läggs på hög. Skulle sedan oturen vara framme och någon elektronikpryl gå sönder ersätts dessa av "Ingemars Försäkringsbolag". Måste erkänna att "Ingemars Försäkringsbolag" går med stort överskott. Få elektronikprylar i familjen har gått sönder och kostnaden för att ersätta dessa har varit en bråkdel av kostnaden för de "försäkringar" detaljhandeln erbjuder.

Har tillämpat samma synsätt på mynt och andra objekt som köps på olika siter. Att betala REK för billiga objekt skulle medföra en massa onödiga kostnader. Visst finns det en risk att posten slarvar bort ett brev men det får man leva med. Sett över tid går alltså "Ingemars Försäkringsbolag" även här med överskott. Konstateras kan att alternativkostnaden, att rekommenerade allt, hade varit mycket hög. Men naturligtvis gör jag undantag, ibland betalar jag för REK även om slutpriset på en auktion bara är några tior. För vissa objekt vill jag bara försäkra mig om att kommer fram.


Om du köper objekt från länder utanför EU glöm inte bort att REK kostnaden inte är den enda kostnaden du behöver kalkylera med. Dåliga växelkurser och den numera påtagliga risken att objekten måste förtullas är ytterligare kostnadsdrivare. Dessutom ska tull och moms inte bara betalas på objektet utan även för fraktkostnaden...

Får samtidigt passa på att önska alla en god helg med förhoppningsvis fina köp på olika siter!

Ingemar  • Comments(0)//blogg.ingemars.se/#post663

MISAB 26 och 27

MyntsnackPosted by Ingemar Thursday, February 22 2018 19:26:52

Tidigare i veckan anlände de båda katalogerna till MISAB auktion 26 och 27. Nu har jag som hastigast hunnit bläddra igenom de båda katalogerna. Nummer 26 är del 2 (3) av Ottar Ertzeids imponerande svenska samling. Nummer 27 en auktion med många inlämnare varav flera av riktigt bra samlingar.
MISAB har för att få bra spridning på Ertzeids mynt valt att sälja var tredje mynt på respektive auktion. Eftersom detta är auktion 2 börjar MISAB 26 på utrop 2 och fortsätter sedan med jämna steg (5, 8, 11 osv) upp till sista utrop 1436. 1436 delat med 3 medför att det denna gång säljs ungefär 480 utrop. Auktion 26 borde alltså vara avklarad till lunchen på Sheraton. I detta lilla blogg-inlägg väljer jag att fokusera på auktion 27 men har säker anledning att återkomma till auktion 26 när det börjar närma sig auktions-helg.

Tror aldrig MISAB har haft en så komplett auktionshelg som denna gång. Alla samlarinriktningar är i princip väl representerade, möjligtvis undantaget polletter. Men polletter brukar MISAB skämma bort oss samlare med vid andra tillfällen.

Jag väljer att göra nedslag i katalogen efter sidordning och börjar alltså med Svenska Mynt och avslutar med Olympia.
Efter lunch den 24 börjar MISAB 27 med svenska mynt. Först ut är ett gäng medeltidsmynt här finns mynt både för specialsamlaren och lite enklare material för oss som främst är intresserade av typer. Vasadelen drar igång riktigt ordentligt med en daler 1534 Kronan där utropspriset 150tkr inte lär räcka långt. För den som vill ha ett riktigt fint dalermynt från Gustaf Eriksson Vasa bjuds som #43 ett riktigt praktexemplar ut av första årgången 1541, ett exemplar som matchar SM-bokens omslagsmynt! Ett annat riktigt spännande och svårt mynt är riksdalern 1820 med Karl XIII:s porträtt, ett mynt med riktigt fin provinienskedja. Överlag säljs många vackra daler och riksdalermynt vilka de flesta härör från en specialsamling. Jag skulle kunna skriva mycket om de svenska mynten men stannar tillsvidare här. Nej, det gör jag inte utan vill också nämna SOA:s kompletta? samling av 1 ÖrSM med 2 ÖrSM kronor. Riktigt svåra mynt varav här bjuds ut sju stycken. Alla bra beskrivna av Lagge, specialisten på området. Även några riktigt fina skillingmynten bör nämnas varav de flesta är i helt ocirkulerat skick.
Efter de svenska mynten kommer de antika mynten. Flera viktiga typer och många vackra mynt. Antiken är klart underrepresenterad i min samling. Tycker dock att antika mynt pryder varje samling. Kanske ska jag denna auktion lägga kraften på att bli ägare till några av dessa? Särskilt nu när de svenska mynten börjar kosta lite för mycket (?). Modernare utländska mynt har jag nollkoll på möjligtvis undantaget de ryska. Lite lustigt att de baltiska besittningsmynten placerats här under utländska mynt och inte under de svenska mynten, men det finns säkert skäl till placeringen. En hel del kinesiska mynt säljs också och dessa brukar gå bra.

Bland sedlarna är det väl främst en samling gamla 1000 lappar som sticker ut. Inga toppkvaliteter men dessa är svåra även i cirkulerat skick och priserna lär bli höga.
Medaljerna som säljs är en trevlig blandning bl.a. en fantastisk fin samling medaljer utgivna av Svensk Numismatiska Föreningen, en samling så nära komplett som den kan bli. Bland dessa medaljer finns en hel del riktigt svåra saker exempelvis medaljen över Stiernstedt som bara präglades i tio exemplar varav det utbjudna är nummer 1! SNF:s medaljer har blivit riktigt populära på senare år och budgivningen lär bli hård. Vill du läsa mer om dessa medaljer rekommenderas SNF:s smärre skrift i ämnet (en skrift där det just nu förbereds en uppdatering av!).

Olympia har alltid varit eftertraktat och denna gång har MISAB fått in en riktig trevlig samling tilldelade Bo Ekelund. Först säljs Ekelunds prismedalj från Antwerpen där han tog brons i höjdhopp sedan följer ett antal deltagarmedaljer och andra minnessaker från olympiader. Kanske gör MISAB en miss som inte samband med dessa objekt även säljer två andra prismedaljer silver från Antwerpen 1920 (#679) och silver från Paris 1924 (#740). Dessa har istället placerats lite ologiskt bland europeiska mynt och risk finns väl att någon samlare av Olympia missar dessa.

Någon vecka efter det att de tryckta katalogerna anlänt brukar MISAB läggar ut pdf-versionen på hemsidan och on-line katalogen på Numisbids. Den senare klart att rekommendera då bilderna där går att se i fullformat.

Det blir att ladda inför helgen 24-25 mars!

/Ingemar  • Comments(0)//blogg.ingemars.se/#post662

Grattis på födelsedagen!

MyntsnackPosted by Ingemar Saturday, February 17 2018 10:06:12

Idag vet jag inte vilken födelsedag som är den mest uppmärksammade. Sonen fyllde 18 förra året vilket är stort, myndig och allt. Själv fyllde jag 50 för några år sedan och nyligen bevistade jag en släktings 85 års dag. Både mormor och farmor tackade för sig strax innan 100 årsdagen. 30 eller 40 åringar (minns inte vilket) får en käpp för att symbolisera att personen nu är vuxen.

Var tid har sin charm så det är naturligtvis helt fel att prata om den viktigast födelsedagen.
Efter kommentaren "usch vad jag är gammal" som fälldes på en födelsedag jag nyligen bevistade uttryckte någon klokt, alternativet till att blir äldre är inte heller det så tilltalande...

60 och 70 år är visserligen jämnt men vet inte om det är viktiga bemärkelsedagar, kan tycka att 65 och 75 känns mer jämnt? Pension och tre fjärdedels sekel.

Hur det var för hundra år sedan vet jag inte, medelåldern har som bekant ökat. Men de två små medaljer/ jetonger jag tänkte ägna detta inlägg åt antyder att 60 och 70 år var viktiga åldrar för 100 år sedan.

De små medaljerna (jetongerna) är präglade 1914 och 1919 och uppmärksammar Magnus Lagerbergs 70 års dag den 13 mars 1914 (1844 - 1920) och Verner von Heidenstams 60 års dag den 6 juli 1919 (1859 - 1940). Magnus Lagerberg var kammarherre, museiman, numismatiker och en av grundarna av Svenska Numismatiska Föreningen 1873. Verner von Heidenstam ledamot av svenska akademin 1912-1940 och mottagare av Nobels litteraturpris 1916.

Medaljen över Heidenstam är formgiven av Carl Milles och finns åtminstone i silver och brons med en diameter om 21 mm. En lite större kopia finns och denna erhåller mottagarna av Övralidspriset som delats ut sedan 1945. Medaljen över Lagerberg är graverad av mynt- och medaljgravören Adolf Lindberg (A.L.) och denna lilla medalj mäter 30 mm i diameter.

Medaljer som uppmärksammar bemärkelsedagar var ett trevligt initiativ i början av 1900-talet. Ett initiativt som kanske borde återinföras! Tyvärr är nog inte så fallet, priset för att tillverka medaljer har skjutit i höjden. Bara att få en medalj graverad går på tiotusentals kronor och att sedan tillverka medaljerna kostar naturligtvis extra. Se exempelvis SNF:s medaljer på senare år som endast har varit möjliga att förbeställa. Antalet beställda medaljer har varit lågt och upplagan har ofta slutat i bara några tiotal. Medaljer för att uppmärksamma bemärkelsedagar tillhör nog en svunnen tid och vi som är intresserade av numismatiska objekt av denna typ får leta oss bakåt i tiden.


Ingemar  • Comments(0)//blogg.ingemars.se/#post661

Obestämd pollett?

MyntsnackPosted by Ingemar Sunday, February 11 2018 09:56:16

Polletten är omnämnd och kontramarkeringen som ser ut som "FPK" är avbildad i Stiernstedts pollettförteckning i NM XII där den är upptagen under obestämda polletter. Stiernstedt beskriver ett exemplar där kontramarkringen är gjord på 1 ÖrKM Fredrik (1720-1721) som i sin tur är överpräglad på nödmyntet Wett och Wapen (det exemplaret skulle jag som samlare av 1 ÖrKM vilja ha!).
Den aktuella kontramarkeringen är gjord på en norsk 2 skilling från 1811. Stiernstedt beskriver bara kontramarkeringen "FPK" i sin förteckning. Polletten på ett norskt mynt verkar även ha en kontramarkering på frånsidan. Denna är svårtydbar men jag tycker mig kunna se antydan till "kvistar" åtminstone nederst i kontramarkeringen.

Eftersom NM XII utkom 1890 och den senaste kända(?) kontramarkeringen alltså är från 1811 har polletten tillkommit i tidsspannet 1811 och 1890. 2 skillingen 1811 är sliten och var troligen inte ett giltigt betalningsmedel när den blev pollett. Polletten borde inte tillkommit före 1840 talet. Troligt är också att Stiernstedt hade haft polletten på 1 ÖrKM i sin besittning ett tag när han skrev NM XII. Hade polletten varit i cirkulation under den period som Stiernstedt verkade hade den nog kunnat identifieras.

Polletten bör alltså tillkommit och använts runt 1850. Eftersom den är känd både på svenskt och norskt mynt är det inte helt osannolikt att den använts i de västra delarna av Sverige eller är det en norsk pollett?

Så till frågan: Är det någon som vet mer om denna polletts ursprung eller har teorier om vad "FPK?" och "kvistarna" står för? Alla tips är av intresse. Jakten på pollettens ursprung fortsätter och får jag upp några bra spår återkommer jag till dessa på bloggen!

Ingemar  • Comments(0)//blogg.ingemars.se/#post660
Next »